23 Temmuz 2013 Salı

Kolesterol ilaçlarının tehlikeli yan etkileri



Kolesterolu yükselen hastalara verilen statinlerin kaslara etkileri yeterince tartılşılmamakta, bu ilacı kullananlara bazen yeterli bilgi aktarılmamaktadır.


Statin kullananlarda bazen görülen kas ağrıları dikkati çekmiştir. Bu ilacı yazan kalp hastalıkları uzmanlarına göre statin kullananların % 2-5 inde kas ağrıları belirmektedir.


 

O zaman bu ilacı önermiş olan hekim ya statinin dozunu azaltmaktadır ya da ilacı değiştirip başka bir statini , piyasada var olan 6 statinden birini vermektedir. Coenzyme Q 10 olarak bilinen ilacın 100 mg yada fazlasının verilmesiyle bu ağrıların önlenebildiği söylenmiştir ancak bu husus tam anlamıyla bilimsel standartlarda düzenlenmiş araştırmalarla henüz doğrulanmamıştır.

Son zamanlarda Kanada’da yapılan bir araştırma, yüksek doz statin kullananlar arasında aniden oluşan böbrek yetmezliğinin daha sık görüldüğünü yansıtmıştır. “Yüksek doz”dan kasdedilen, rasuvastatin adlı ilaç için 10 mg ya da fazlası, atorvastatin için 20 mg ya da fazlası, simvastatin için de 40 mg ya da fazlasıdır.

Bu ilaçların özellikle yüksek dozlarının kullanılmasından önce kişinin böbreğinde kronik bir rahatsızlığın olup olmadığının incelenmesi önerilmektedir.

Statin türü ilaçların ilaçların uygulanmasından önce diyet ve egzersizle LDL kolesterolun normal değerlere düşürülüp düşürülemediğine bakılması gerektiği, böylece bir çok kolesterol yüksekliklerinin giderileceği, bazen de alınmakta olan statinin miktarının düşürülebileceği anlaşılmıştır.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder